Καλαμαράκια στιφάδο

Υλικά:


  • 1 κιλό καλαμαράκια (σε ροδέλες)
  • 1½ κιλό στρογγυλά κρεμμύδια (για στιφάδο)
  • 1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι
  • 2 σκελ. ψιλοκομ. σκόρδο
  • 7-8 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
  • 7-8 κουτ. σούπας λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός ντομάτας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. ντομάτες (κονκασέ)
  • 1 κουτ. σούπας (κοφτό) μπαχάρι
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • Ελαιόλαδο (όσο πάρει)
  • Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση


  1. Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε και τα τσιγαρίζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και σε λίγο ελαιόλαδο. 
  2. Όταν «χρυσίσουν» αρκετά, προσθέτουμε τα στρογγυλά κρεμμυδάκια που έχουμε καθαρίσει από πριν, αφήνοντας το μείγμα να σιγομαγειρευτεί για δέκα λεπτά και ελέγχοντας συνέχεια για τα υγρά τους. 
  3. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα), ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά, προσθέτοντας ίσως και λίγο νερό (εξαρτάται από την ποσότητα των υγρών που θα αποβάλλουν). 
  4. Ρίχνουμε το ξύδι, αφήνουμε για μία βράση και προσθέτουμε το κρασί με το οποίο θα σιγομαγειρέψουμε για άλλα 15 λεπτά. 
  5. Όταν τα καλαμαράκια έχουν μαλακώσει αρκετά (ο χρόνος εξαρτάται και από τα μεγέθη τους), ρίχνουμε το χυμό και το κονκασέ ντομάτας, το ξίδι μπαλσάμικο, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. 
  6. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό ώσπου να μείνει μόνο με τη δεμένη σάλτσα του. 
  7. Σερβίρουμε τα καλαμαράκια στιφάδο με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Κάντε like στη σελίδα μας για να βλέπετε τις νέες συνταγές!

Κοινοποιήστε →
Back to top

Τετράδιο Συνταγών © 2015