Υλικά:
- 1 κιλό καλαμαράκια (σε ροδέλες)
- 1½ κιλό στρογγυλά κρεμμύδια (για στιφάδο)
- 1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι
- 2 σκελ. ψιλοκομ. σκόρδο
- 7-8 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
- 7-8 κουτ. σούπας λευκό κρασί
- 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός ντομάτας
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. ντομάτες (κονκασέ)
- 1 κουτ. σούπας (κοφτό) μπαχάρι
- 2-3 δαφνόφυλλα
- Ελαιόλαδο (όσο πάρει)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε και τα τσιγαρίζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και σε λίγο ελαιόλαδο.
- Όταν «χρυσίσουν» αρκετά, προσθέτουμε τα στρογγυλά κρεμμυδάκια που έχουμε καθαρίσει από πριν, αφήνοντας το μείγμα να σιγομαγειρευτεί για δέκα λεπτά και ελέγχοντας συνέχεια για τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα), ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά, προσθέτοντας ίσως και λίγο νερό (εξαρτάται από την ποσότητα των υγρών που θα αποβάλλουν).
- Ρίχνουμε το ξύδι, αφήνουμε για μία βράση και προσθέτουμε το κρασί με το οποίο θα σιγομαγειρέψουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Όταν τα καλαμαράκια έχουν μαλακώσει αρκετά (ο χρόνος εξαρτάται και από τα μεγέθη τους), ρίχνουμε το χυμό και το κονκασέ ντομάτας, το ξίδι μπαλσάμικο, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό ώσπου να μείνει μόνο με τη δεμένη σάλτσα του.
- Σερβίρουμε τα καλαμαράκια στιφάδο με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Κάντε like στη σελίδα μας για να βλέπετε τις νέες συνταγές!