Υλικά
- 2 κιλά ολόκληρο πόδι αρνιού
- 1 κεφάλι σκόρδου
- ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
- ½ ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 4 φιλέτα αντσούγιας
- 100 γρ τσιαπάτα κομμένα σε κομμάτια
- 1 μεγάλη χούφτα κουκουνάρι
- 1 μεγάλη χούφτα πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- θαλασσινό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 2 κρεμμύδια, αποφλοιωμένα και χοντροκομμένα
- 2 καρότα χοντροκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 ° C .
- Γυρίστε το πόδι του αρνιού ανάποδα σε ένα ξύλο κοπής και πολύ απαλά χαράξτε το στη μέση κατά μήκος του οστού, ώστε το κρέας να ανοίξει, δημιουργώντας μια τσέπη.
- Κάντε γέμιση σας ξεφλουδίζοντας μια-δυο σκελίδες σκόρδο και πολτοποιώντας σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε το μαϊντανό, μερικά φύλλα δεντρολίβανο και μετά τις αντσούγιες. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Προσθέστε τα τσιαπάτα και τα κουκουνάρια στο μπλέντερ. Το θέλουμε αρκετά χοντρό οπότε το χτυπάμε δυο-τρεις φορές. Το βάζετε στο μπολ με τα βότανα, μαζί με τις ψιλοκομμένες ελιές και το ξύσμα λεμονιού. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και το ανακατέψτε το με τα χέρια. Εάν φαίνεται πάρα πολύ ξηρό, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού.
- Βάλτε τη γέμιση μέσα στην τσέπη του αρνιού, τυλίξτε το κρέας ξανά και δέστε το σφιχτά με σπάγκο. Βάλτε τα υπόλοιπα κλωνάρια δενδρολίβανο κάτω από το σπάγκο. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και το απλώστε το στο αρνί. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
- Τοποθετήστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο σας σε ένα ταψί με όσες σκελίδες σκόρδο έχουν απομείνει και βάλτε το αρνί σας από πάνω .
- Ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα. Μετά από 30 λεπτά περιχύσετε με μια μικρή ποσότητα κρασί το κρέας και τα λαχανικά. Επαναλάβετε κάθε 15 λεπτά ή μέχρι το κρέας να ψηθεί. Αυτό το κάνει πιο ζουμερό και νόστιμο. Όταν ψηθεί, μεταφέρετε το αρνί σε μια πιατέλα για να ξεκουραστεί, ενώ κάνετε σάλτσα σας.
- Μαζέψτε με ένα κουτάλι το μεγαλύτερο μέρος του λίπους από το ταψί σας και βάλτε το σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και με ένα μούλτι τα συνδυάστε τα όλα μαζί. Προσθέστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και αφήστε το να βράσει, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίξτε το ζωμό και αφήστε το να βράζει. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
- Σουρώστε τη σάλτσα, βγάζοντας οποιαδήποτε λαχανικά ή κρέας.
- Σε αυτό το σημείο, το αρνί σας θα έχει ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά και θα είναι ιδανικό για σερβίρισμα.
Κάντε like στη σελίδα μας για να βλέπετε τις νέες συνταγές!