
Προέλευση και είδη
Πρόκειται περί του γνωστού σε όλους μαϊντανού ο οποίος έχει και άλλες κοινές ονομασίες, οι οποίες είναι: Μαντανός, Μανδανός ή Μαϊδανός, Περσέμολο, Περσίμουλο ή Περσίμολο, Κουδουμέντο, Μυρωδιά καί Μακεδονήσιο ή Μακεδονήσι. Στην Ήπειρο Μανδανίζι και στη Κεφαλληνία Περσίμολο. Εκ των ανωτέρω η αρχαία εξ αυτών Πετροσέλινο, διεσώθη στην Ήπειρο. Το Μακεδονήσιο ή Μακεδονήσι, ονομάσθη από τον τόπο, διότι αυτό της Μακεδονίας, εκρίνετο ως άριστο, όπως μαρτυρεί ο Διοσκορίδης. Ανήκει εις την τάξη των Σκιαδανθών.
Το φυτό τούτο είναι ιθαγενές της δυτικής Ασίας, της βορείου Αμερικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελλάδος μη εξαιρούμενης. Κατά τον Διοσκορίδη δε «φύεται εν Μακεδονία εν αποκρήμνοις τόποις». Φυτρώνει αδιακρίτως σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στους τοίχους, τα ερείπια και τα χαλικώδη ή πετρώδη μέρη.Ιδιότητες και χρήση
Στις μέρες μας ο μαϊντανός απολαμβάνει στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τον τίτλο του σπουδαιότερου και πιο δημοφιλούς μυρωδικού, παραδόξως πάντως από την αρχαιότητα και μέχρι τον 16ο αιώνα τον αξιοποιούσαν κατά κύριο λόγο ως θεραπευτική βοτάνη, έχοντας εμπειρική γνώση των πολύτιμων φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Τα φύλλα αλλά και σε μικρότερο βαθμό οι σπόροι του μαϊντανού περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο που διαθέτει τονωτικές, διουρητικές, ορεκτικές, χωνευτικές και αντιφυσητικές ιδιότητες, ενώ προσφέρει βοήθεια και σε πολλά παθήσεις του ουροποιητικού. Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή βιταμινών A και C, ασβεστίου και σιδήρου, ενώ η τακτική κατανάλωσή του ωφελεί τον οργανισμό λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, είναι πάντως φρόνιμο να τον αποφεύγουν οι εγκυμονούσες λόγω των εκτρωτικών του ιδιοτήτων.
Καλλιέργεια και φροντίδα
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ένα βότανο που απαιτεί υπομονή. Από την ώρα που θα φυτέψετε τους σπόρους, θα χρειαστούν 3 με 4 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βλασταίνουν. Θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2 με 3 μήνες μέχρι να μπορέσετε να δοκιμάσετε το μαϊντανό σας.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους μαϊντανού στις γλάστρες σας από νωρίς την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Απλώστε τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Ποτίστε αμέσως.
Θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα στη γλάστρα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας δεν είναι βουλωμένες.
Για καλύτερα αποτελέσματα, η γλάστρα με το Μαϊντανό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος για λίγες ώρες την ημέρα.
Κάντε like στη σελίδα μας για να βλέπετε τις νέες συνταγές!