Κάρι κατσαρόλας με ρύζι μπασμάτι

Υλικά

  • 2 μεγάλες χοντροκομμένες ντομάτες
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, το μισό χοντροκομμένο και το μισό σε λεπτές φέτες
  • 3-4 φρέσκα πράσινα τσίλι
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1/4 φλιτζάνι ωμά κάσιους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου
  • 4 λοβούς κάρδαμο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα Γκαράμ Μασάλα (πωλείται έτοιμο ή για συνταγή δείτε εδώ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 φλιτζάνι λευκό ρύζι μπασμάτι
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένα χόρτα μουστάρδας ή 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη
  • 150-200 γρ κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 1 φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σαφράν σε νήματα


Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τις ντομάτες, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τσίλι σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν σάλτσα.
  2. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κάσιους και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι οι σταφίδες να φουσκώσουν και τα κάσιους να γίνουν ελαφρώς καφέ, περίπου για 3 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  3. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινο, το κάρδαμο, τα φύλλα δάφνης και τη κανέλα στο τηγάνι και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε το Γκαράμ Μασάλα, 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το κουρκούμα. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα περισσότερα από τα υγρά εξατμίστούν, για περίπου 15 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, τοποθετούμε το ρύζι σε ένα μέτριο μπολ και το καλύπτουμε με νερό. Τρίβουμε απαλά το ρύζι με τα χέρια μας για να ξεπλυθεί (Το νερό θα γίνει θολό.). Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε έως ότου το νερό παραμένει σχετικά διαυγές. Στη συνέχεια καλύπτουμε το ρύζι με κρύο νερό. Μετά από 20 λεπτά το στραγγίζουμε.
  6. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το κουνουπίδι, τα ρεβίθια και 1 φλιτζάνι νερό στη σάλτσα ντομάτας. Τα καλύπτουμε και τα κατεβάζουμε από την φωτιά.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί.
  8. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι. Προσθέτουμε το στραγγισμένο ρύζι και το σαφράν, και ανακατεύουμε μέχρι το σαφράν να επικαλύψει το ρύζι. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε. Βράζουμε ακάλυπτο, μέχρις ότου το νερό έχει εξατμιστεί από την επιφάνεια, για περίπου 10 λεπτά. 
  9. Απλώνουμε το μισό κάρυ ομοιόμορφα στο ταψί. Απλώνουμε το ρύζι πάνω από το κάρυ και το υπόλοιπο μείγμα ρεβίθι πάνω από το ρύζι. Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κάσιους πάνω από πάνω. 
  10. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. 
  11. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, τους λοβούς κάρδαμο και την κανέλα πριν το σερβίρισμα.

Κάντε like στη σελίδα μας για να βλέπετε τις νέες συνταγές!

Κοινοποιήστε →
Back to top

Τετράδιο Συνταγών © 2015